Πληροφορούμαι σήμερον ότι ο γνωστός πλέον εις όλους τους Έλληνες οίκος (αξιολογήσεως, εννοείται - προς αποφυγήν πονηρών παρεξηγήσεων) Moody's - να μην συγχέεται με τον ανταγωνιστικόν ελληνικόν οίκον (εστιάσεως) Goody's - υποβάθμισε το χρέος της Βενετίας. Ήδη το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις εις τας εν Ελλάδι βενετικάς κτήσεις, αι οποίαι φοβούνται ντόμινο (βενετιστί domino) και δι' αυτόν τον λόγον ο Γεώργιος Αυτιάς αύριον θα εκπέμψει την εκπομπήν του με την φράσιν "Tenete Veneziani!" - ελληνιστί: "Βαστάτε Βενετοί!"). Εις αντιπερισπασμόν ο Γεώργιος Παπαδάκης θα τοποθετήσει το κλασσικόν: "Καλύτερα φακιόλι τουρκικό παρά τιάρα παπική" (διατηρεί εις το οπλοστάσιόν του βεβαίως τα βελανίδια που έτρωγαν οι Βενετοί, αλλά προτιμά να τα χρησιμοποιήσει όταν ανάψουν τα αίματα).
Φόβοι εκφράζονται ότι μετά την κοινότητα της Βενετίας σειρά έχουν αι κοινότητες Αμπελακίων και Βραχασίου - είναι προφανές πλέον ότι το σχέδιον "Καλλικράτης" έγινε διά να μπερδέψει τους ξένους οίκους αξιολογήσεως και να μην γνωρίζουν παραδείγματος χάριν που θα υπαχθεί η κοινότης Αετομηλίτσης Ιωαννίνων με προσωρινή έδρα την Πυρσόγιαννη. Τα Αμπελάκια κινδυνεύουν περισσότερον, διότι δεν μπορούν να στείλουν τον Γεώργιον Σβαρτς να διαπραγματευτεί με την Άγγελα Μέρκελ (ούτος απέθανε εν έτει 1818). Το Βραχάσιον όμως διαθέτει τον Κωνσταντίνον Ζουράριν, ο οποίος δι' ακόμη μίαν φοράν θα ορθώσει το ανάστημά του προς προστασίαν του Βραχασίου από τας ορδάς της Moody's. Θα δυσκολευτεί βεβαίως να βρει σύνθημα, διότι η λέξις Moody's δεν απαντάται παρά τοις αρχαίοις Έλλησιν - η πλησιεστέρα λέξις που παραθέτει το λεξικόν Liddell-Scott είναι "μουνορύχας" η οποία σπεύδω να σημειώσω ότι ουδέν πονηρόν κρύπτει καθώς σημαίνει "ο σκάπτων με ένα και μόνον οξύν άκρον". Μπορεί ενδεχομένως να παραλληλίσει την δράσιν της Moody's με εκείνην των "Μοντησίων", οπαδών αιρέσεως ταυτιζομένων προς τους Ναυαταίους - δι' όλα τούτα οι συμπαθείς Βραχάσιοι θα εκφράσουν πάραυτα ενθουσιασμόν δια την ευρηματικήν κατατρόπωσιν των εχθρών.
Πατριωτικοί κύκλοι πάντως πιστεύουν ότι η αναταραχή ταύτη σημαίνει πως ήρθε η ευκαιρία να απελευθερωθεί το Αιγαίον, το Ιόνιον, η Εύβοια, η Πελοπόννησος και η Κρήτη από την βενετικήν κατοχή. Ορισμένοι τολμηρότεροι εισηγούνται την αναβίωσιν του εξαρχάτου της Ραβέννας και την υπαγωγήν της Βενετίας εις τούτο ως την μόνην διέξοδον της Βενετίας από την κρίσιν. Ήδη φημολογείται ότι την θέσιν του Εξάρχου την έχει καταλάβει ο Άγγελος Σακκέτος, βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ιουστινιάνειας περιόδου και της Ιστορίας του Ελληνισμού εν γένει από την Αρχαιότητα έως σήμερον.
Sono Constantino il Veneziano e ho appena finito.
(Ελληνιστί: Ειμί Κωνσταντίνος ο Βενετός και άρτι ωλοκλήρωσα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου